Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-05-02@17:32:43 GMT

کشت وصنعت مغان و نقطه عطف در خصوصی سازی

تاریخ انتشار: ۱۶ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۵۵۴۴۲۵

محمدصادق جنان‌صفت - ساعت 24 - آن‌طور که محمدباقر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه ایران در خرداد ماه امسال گفته است‌، ارزش دارایی‌های دولت – با قیمت‌های لابد ۱۳۹۸ یا سال‌های قبل از آن- معادل ۷میلیون میلیارد تومان است. اگر به رقم بنویسیم شمارش صفرها می‌شود .

اگر میانگین نرخ هر دلار ارزشگذاری دارایی‌های دولت تا روز آخر میانگین ۱۵۰۰۰ تومان باشد ارزش دلاری دارایی‌های دولت حدود ۴۰۰ میلیارد دلار خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در صورتی که دولت می‌توانست از هفت میلیون میلیارد تومان به اندازه نرخ بهره بانکی که کمترین رقم سود در بازارها و ۱۲ درصد است سود به دست آورد سود سالانه دولت رقمی معادل ۷۰۰ هزار میلیارد تومان می‌شود که از بودجه عمومی دولت در سال جاری بیشتر است. واقعیت این است که بهره‌وری از دارایی‌های دولتی در هیچ سرزمینی و در هیچ دوره‌ای هرگز رخ نداده است و حتی حزب کمونیست شوروی نیز با آن نظم آهنین و قدرت سترگ نتوانست به این کامیابی برسد. نتیجه اقتصاد دولتی ورشکستگی‌، توزیع گسترده رانت و فسادسازی در اندازه‌های غیرقابل کنترل و ریشه دواندن فساد و بهره‌وری پایین بود و به همین دلیل دنیای امروز از دهه ۱۹۸۰ به سوی فروش سهام شرکت‌های دولتی رفت. راهبردها و روش‌های خصوصی‌سازی عموما با هدف‌های لحاظ‌شده برای آن در هر سرزمینی تعریف شده است. به طور مثال در برخی کشورها کارخانه‌ها و بنگاه‌های اقتصادی را با واحد پول هر کشور به متقاضیان داده‌اند و در برابر این واگذاری رایگان شرط گذاشته‌اند که به طور مثال سهامدار خصوصی کارگران را اخراج نکند و یا در یک دوره مشخص بهره‌وری از سرمایه شرکت را افزایش دهد. در برخی از کشورها نیز روش‌های دیگر لحاظ شده است اما هدف‌های خصوصی‌سازی و فلسفه آن در همه کشورها رها شدن دولت از بنگاه‌داری و نیز بهره‌وری بیشتر از سرمایه‌ها و کاهش روزنه‌ها و منفذها و آشیانه‌های رانت و فساد و جلوگیری از تشکیل قشری به نام مدیران دولتی است که با پول مردم بر بنگاه‌ها حکومت کرده و ثروتمند شده‌اند. در ایران اما خصوصی‌سازی با یک دهه تاخیر و با بیراهه‌روی شروع شد و تا ۱۳۸۵ به دلیل فقدان اجماع سیاسی همه نهادها بر سر اصل خصوصی‌سازی با یک تاخیر افتان و خیزان پیش می‌رفت. از نیمه دوم دهه ۱۳۸۰ بود که با ابلاغ سیاست‌های کلی اصل۴۴ قانون اساسی همه نیروهای سیاسی و نهادهای اداره‌کننده جامعه اصل خصوصی‌سازی را قبول کردند. در همین سال‌ها نیز اما با آمدن و رفتن دولت‌ها و تفسیرهای هر دولت و نیز بسته به میزان صادرات نفت و پر یا خالی شدن خزانه دولت خصوصی‌سازی شتاب و درنگ را تجربه کرده است به این معنی که هر زمان خزانه دولت از محل فروش نفت پر بوده ترمز خصوصی‌سازی را کشیده است و هر گاه خزانه به ته رسیده خصوصی‌سازی شتاب گرفته است. در همین دو سه سال تازه سپری شده اما چند نمونه ناکامیاب در خصوصی‌سازی در ایران رخ داده است که بخشی از آن به دلیل تحولات خارج از اراده خریدار بوده است و بهانه به دست مخالفان داده است و شاهد نهضت برگشت از خصوصی‌سازی بوده و هستیم. تازه‌ترین اتفاق درباره فروش سهام شرکت کشت و صنعت مغان است که داستان شده و پس از ماجراهای گوناگون و بر اساس اطلاعات موجود قرار است درباره آن تصمیم گرفته شود. این‌گونه که خبرگزاری فارس خبر داده یک هیات متشکل از اعضای حقوقی و حقیقی درباره ابطال خصوصی‌سازی کشت و صنعت مغان یا برگرداندن آن داور نهایی را ارائه می‌کنند. پنج عضو حقیقی این هیات به صورت مشترک توسط وزیر دادگستری، وزیر اقتصاد و رییس سازمان برنامه و بودجه تعیین می‌شود و دو عضو حقوقی رییس اتاق تعاون و رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن است. بنابراین طی توافقات انجام شده هیات داوری متشکل از حسن سلیمانی، هوشنگ نادریان‌، سیدابوالفضل فاطمی‌زاده، مسعود خوانساری‌، عبدالعلی میرکوهی‌، غلامحسین شافعی و بهمن عبداللهی در جلسه هیات داوری امروز تصمیم نهایی را می‌گیرند.

واقعیت این است که این افراد نام‌شان در نقطه عطف تاریخ خصوصی‌سازی می‌ماند و در تاریخ از آنها یاد خواهد شد که حکم به برگشت یک بنگاه به دولت یا هر کس دیگری که شاید باشد می‌دهند یا چراغ خصوصی‌سازی را روشن نگه می‌دارند. بدیهی است این هیات داوری با لحاظ برخی شاخص‌ها باید تصمیم بگیرند. به طور مثال وضعیت شرکت کشت و صنعت مغان از نظر بهره‌وری در سال‌های قبل از واگذاری و مقایسه آن با وضعیت فعلی و زیرشاخص‌هایی مثل اینکه آیا از شمار کارگران کاسته شده یا بر آنها افزوده شده است‌ یا اینکه آیا سرمایه‌گذاری تازه‌ای شده و نیز لحاظ کردن این نکته که شرکت به حال خود رها شده و آیا امید به زنده‌سازی یکی از قطب‌های کشاورزی و دامپروری بیشتر شده است.

روزنامه جهان صنعت – 16 مهر 1399

۱۵٫

منبع: ساعت24

کلیدواژه: دارایی های دولت خصوصی سازی صنعت مغان بهره وری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۵۴۴۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توافق خصوصی‌سازی و هلدینگ خلیج فارس بر تغییر نام استقلال

سرپرست سازمان خصوصی‌سازی و هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس توافق کردند تشریفات مربوط به تغییر نام باشگاه استقال مطابق با قوانین و مقررات صورت پذیرد. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، نشست مشترکی میان شرکت هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس و سازمان خصوصی سازی پس از آئین واگذاری باشگاه استقلال برگزار شد و بر بهبود وضعیت باشگاه فرهنگی ورزشی استقلال تاکید شد.

در این نشست، علی عسگری مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس از ارائه پیشنهاد اضافه شدن نام خلیج فارس به انتهای نام "استقلال" خبر داد و گفت: با توجه به شرایط واگذاری که در آگهی عرضه واگذاری شرکت استقلال درج شده بود، خریداران مکلف بودند در اجرای قوانین عمومی کشور نسبت به نام جدید شرکت اقدام کنند و با توجه به مصادف بودن این روزها با روز ملی خلیج فارس، و خرید این باشگاه توسط هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس، پیشنهاد خریداران اضافه شدن عبارت "خلیج فارس" به انتهای نام این شرکت است.

ابراهیم بازیان سرپرست سازمان خصوصی سازی نیز با گرامیداشت این روز مبارک و تبریک "روز ملی خلیج فارس"، تشکر سازمان خصوصی سازی را به جهت استقبال هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس و اعلام آمادگی برای خرید سهام دولتی این باشگاه، اعلام و اظهار امیدواری کرد سرفصل جدیدی در دوره فعالیت این باشگاه با مالکیت و مدیریت مدبرانه علی عسگری را شاهد باشیم و در دوره نظارت سازمان با همکاری بیش از پیش هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس شاهد شکوفایی و بهره وری بیشتر در راستای اهداف این باشگاه فاخر فرهنگی ورزشی باشیم.

در انتهای این نشست، طرفین توافق کردند که تشریفات مربوط به تغییر نام شرکت مطابق با قوانین و مقررات کشور صورت پذیرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ذاکری: تنها ۱۸ درصد دارایی ها به بخش خصوصی واقعی واگذار شده است/ سرمایه‌ها در دست اقلیتی متمرکز شده که امروز امکان کنترل آنها نیست / هشدار نسبت به تهی سازی ظرفیت دولت با خصوصی سازی رانتی
  • آماده سازی ۴۰۰ نقطه در کرمانشاه برای تبلیغات کاندیداهای مجلس
  • رفع کمبودهای اعتباری اردبیل از محل مولدسازی
  • فیلم | تجربه واگذاری لکوموتیوهای آلستوم به مپنا، برای مدعیان خصوصی سازی کافی است
  • چهار دستورکار ضروری دولت برای تحقق مشارکت مردم در جهش تولید
  • توافق خصوصی‌سازی و هلدینگ خلیج فارس بر تغییر نام استقلال
  • نامه سازمان خصوصی سازی به فدراسیون فوتبال درباره مالکیت استقلال و پرسپولیس
  • بنا‌های تاریخی اردبیل برای احیا به بخش خصوصی واگذار می‌شود
  • چراغ سبز تغییر نام باشگاه استقلال تهران
  • واکنش فوری به تغییر نام باشگاه استقلال